Κεντρική Ροδόπη

Κεντρική Ροδόπη

Η περιοχή της Ροδόπης είναι μια από τις περιοχές της Ευρώπης που δεν «πάγωσε» κατά την περίοδο των παγετώνων (Πλειστόκαινο), με αποτέλεσμα να καταστεί βοτανικό μουσείο ποικιλότητας των ειδών.

Στη Ροδόπη βρίσκουμε το 60% περίπου της ευρωπαϊκής χλωρίδας, ενώ η περιοχή αποτελεί καταφύγιο για 211 σπάνια ή απειλούμενα είδη, μερικά από τα οποία είναι κατάλοιπα της εποχής των παγετώνων.

Η μεγάλη οικολογική σημασία της Ροδόπης έγκειται στο υψηλό επίπεδο ενδημισμού της περιοχής που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι για αρκετά φυτά το όνομα της Ροδόπης αποτελεί στοιχείο επιστημονικής τους ταυτότητας (Viola rhodopaea, Lilium rhodopaeum, Haberlea rhodopensis κ.α.)

Η χλωρίδα και η πανίδα της Ροδόπης είναι τυπικά κεντροευρωπαϊκή εμπλουτισμένη με πολλά αρκτικοαλπικά και βόρεια είδη, για πολλά από τα οποία η περιοχή αποτελεί το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης.

Επιτομή του οικολογικού «μαθήματος» της Ροδόπης είναι το περίφημο Δάσος της Ελατιάς (ή Καράντερε) που βρίσκεται στο βόρειο κεντρικό τμήμα του νομού της Δράμας.

Κυρίαρχο είδος του δάσους αυτού, που έχει τα χαρακτηριστικά ενός ολοκληρωμένου, υγιούς και σταθερού οικοσυστήματος, είναι η εντυπωσιακή ερυθρελάτη (Picea abies), για την οποία η περιοχή αποτελεί και το νοτιότερο όριο εξάπλωσης.

Σημαντική ωστόσο είναι και η παρουσία της δασικής πεύκης και της οξιάς.

Ορμητικά ρέματα σχηματίζουν δαιδαλώδεις ορεινές κοιλάδες προσδίδοντας μια άγρια ομορφιά στην περιοχή, η οποία έχει «απαλλαγεί» ολοσχερώς από τη μόνιμη ανθρώπινη παρουσία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λόγω της μοναδικότητας του το Δάσος της Ελατιάς έχει ενταχθεί στο δίκτυο περιοχών «Φύση 2000».

Σήμερα μπορεί κανείς να απολαύσει από κοντά τα μαγικά τοπία της Ελατιάς και να μυηθεί με ασφάλεια στα μυστικά του δάσους ύστερα από συνεννόηση με το Δασαρχείο Δράμας.

Εκδρομες

badge

1η μέρα – Εκδρομή

• Παρθένο Δάσος Φρακτού Το μοναδικό στην Ελλάδα και το σπουδαιότερο στο είδος του στην Ευρώπη. Έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης (το 1980) λόγω της μεγάλης οικολογικής, φυτογεωγραφικής και ιστορικής αξίας. Διαχειρίζεται με ειδικό προστατευτικό καθεστώς όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα εκτός της επιστημονικής έρευνας.

Δραστηριoτητες

badge

Δραστηριότητες

Εκδρομές με μηχανές Enduro: www.enduro-touring.gr  Ποδηλασία στο βουνό, τοξοβολία, canoe-kayak κλπ (πληροφορίες Ορέστης Μπόσκος τηλ. 6947 825551 – www.forestis.gr )  Εναλλακτική κοινότητα Πελίτι: www.peliti.gr Επίσκεψη στο πάρκο αρπακτικών πουλιών στην Αγορά Δράμας (πλησίον της Αδριανής) www.arpaktika.gr Επίσκεψη στο οινοποιίο Μανωλεσάκη στην Αδριανή Δράμας www.manolesakis.gr

Δημιουργία & Φιλοξενία Drosos Creative Agency